Glazba pomaže

Svrha i područje djelovanja Glazbene mladeži Split između ostalog je i upoznavanje djece i mladih s glazbenim i umjetničkim stvaralaštvom, upoznavanje bogate hrvatske baštine, poticanje djece i mladih na bavljenje s glazbom i njihovo sudjelovanje u kulturnim događanjima bilo kao izvođači bilo kao publika.

Projektom Glazba pomaže stavljen je naglasak na djecu s poteškoćama u razvoju gdje se vodimo osnovnom porukom naše poznate glazbene pedagoginje Elly Bašić:

Ne neko dijete, nego svako dijete ima pravo na glazbenu kulturu”.

Suradnja s Centrom Juraj Bonači na projektu „Glazba pomaže“ započela je 2016. godine kao pilot projekt, te se uspješno provodi u Centru kroz školku godinu 2016./2017 i 2017./2018.
Oduševljenje korisnika, njihovih roditelja, stručnog osoblja i izvoditelja projekta najbolji su poticaj za nastavak ovog projekta. Učenici s posebnim potrebama trebaju što više uključenosti u zbivanja i događanja u lokalnoj zajednici kako bi proširili i obogatili svoja iskustva, a ujedno i utjecali na stavove okoline dajući različitim pripadnicima ljudi u zajednici priliku da se upoznaju i “dožive” djecu koja su drugačija i posebnija od drugih.

Tri su glavna cilja koja se žele ostvariti ovim projektom:

  1. Osmišljenim glazbenim aktivnostima i metodama rada pod vodstvom glazbene pedagoginje i vanjskih suradnika glazbenika djecu i mlade s poteškoćama u razvoju potknuti na reproduciranje, improviziranje, stvaranje i slušanje glazbe te tako utjecati na njihov razvoj, integraciju i socijalizaciju.
  2. Obogatiti školski program glazbenog odgoja Centra, kao i slobodno vrijeme djece i mladih na odjelu smještaja.
  3. Ostvarati pozitivne učinke u široj društvenoj zajednici u smislu boljeg prihvaćanja i jačanja svijesti, naročito kod djece i mladih u prihvaćanju vršnjaka s posebnim potrebama. Dosadašnje provođenje projekta uspješno je ostvarilo ciljeve te se istom nadamo i u budućnosti.